Blog

Saksijsko cveće – odabir i nega

Saksijskom cveću se definitno treba više posvetiti nego onom po baštama zato što zahteva više nege i pažnje, ali ono što takođe znamo je da vredi. Kućno saksijsko cveće može da popuni one prazne uglove po kući, kao i da od terasa napravi mali cvećni raj.

Šta je generalno to što mi možemo da uradimo za naše kućne, saksijske biljke? Prvo pitanje, ako nikada niste imali biljku u saksiji je “koje cveće sme da bude u saksiji ili koje su to vrste cveća koje se lako mogu održavati u saksijiama”.

Pravi odabir cveća u saksijama

Ovo su samo neke od saksijskih biljaka koje možete čuvati u kućnim uslovima, ali i napolju.

Imati zasađeno cveće u saksijama koje krase vaš prostor je pun pogodak.

Orhideja - Kraljica kućnog cveća

Zamislite zimi kada je sve tmurno, a ispred vas na stolu stoji divna orhideja koja vam čini jednoličnu zimu lepšom i bogatijom. Nije onda čudno što orhideje nazivaju kraljicom cveća. Ono što je interesantno kod njih je to što su zigomorfične. To znači da, ako presečeš orhideju na pola, jedna strana cveta će ličiti na ovu drugu, kao ogledalo.

Jedino gde nećete moći naći cvet orhideje je na Antarktiku, ali svakako kod nas moći ćete naći najlepše svetove orhideje i sa jednom i sa dve grane.

Pored toga, postoji Bambus orhideja, spada u grupu suvozemnih biljaka čiji listovi podsećaju na travu i domaći je stanovnik tropske Azije. Njeni mirisi privlače čak pčele i leptiriće, te kako ne bi i nas. Stavite vašu Bambus orhideju pored prozora i uživajte u pogledu. Ume da toleriše sunce ali nemojte je izlagati direktnom suncu jer će u suprotnom njeni listovi uvenuti. Idealna temperatura koju vaša Bambus orhideja preferira i u kojoj prirodno buja je izmedju 15 i 20 stepeni. Ono što je jako važno da zapamtimo ako se odlučimo za Bambus orhideju je da nikako ne čupamo njeno lišce kad požuti samo zato što nama smeta na oko. Pustite je da ožuti, da joj listovi prirodno otpadnu, jer je za ovu biljku posebno važno da shvatimo da ona prirodno prolazi kroz životni ciklus. Oni će sami otpasti i ona će sama odraditi svoje.

orhideja sa dve grane

Bromelija - Oplemenjuje svaki prostor

najlepse saksijsko cveće- bromelija sa jedinstvenim crvenim cvetom i raskosnim jako zelenim liscem u dekorativnom pakovanju.poklondzija

Nekada kupovina cveća može ispasti paprena, kao i kada čujete da cveću koje silno želite kupiti treba posebna nega, a vi nemate vremena za to, ali nema potrebe za odustajanjem. Tu su biljke kojima ne treba nešto puno pažnje a opet će vam pružati osećaj kao da ste na nekom tropskom ostrvu sa kokosom u ruci, poput Bromelija cveća. Interesantnih je boja koje će definitivno vaš prostor učiniti lepšim. Mala nega je svakako potrebna, tako da što se tiče zalivanja, zalivanje mora biti umereno, ali ne i previše kako ga ne bismo ugušili vodom. Kada Bromeliju držite unutra zalivajte direktno u zemlju ispod lišća jer ako zalivate odozgo u “leaf cup” tj. sam centar biljke, voda ne može brzo da ispari. Dok kada je držite napoliu na suncu onda može da se zaliva odozgo po lišću. Još jedna bitna činjenica je da nikada ne koristite ništa metalno čime biste zalivali ovu predivnu tropsku biljku zato što je jako senzitivna na metal.

Sanseverija - Prirodni prečišćivač vazduha

Dok sa druge strane, imamo biljku koja takođe može da se održava u kućnim uslovima pod imenom Sanseverija (Indijansko pero)  koju možete staviti tik pored radijatora, čak i zaboraviti da je zalijete, a ona će ipak preživeti u takvim uslovima, zato što joj takvi uslovima ne smetaju. Sanseverija ili kako je još nazivaju “the snake plant” je zapravo jako važna za vazduh. Dok neke druge biljke noću proizvode ugljen-dioksid, Sanseverija ispušta kiseonik i bitan je prirodni prečišćivač vazduha. Obradujte svoje voljene, prijatelje ili kolege u kancelariji sa ovom divnom biljkom i poboljšajte kvalitet vazduha, koliko smo već u mogućnosti za tako nešto.

Jedan mali “warning”: Ne jedite ovu biljku i sklonite je dalje od dece i kućnih ljubimaca. Njeno lišće sadrži otrove i ako se pojede u većim količinama time možete uzrokovati nadutost ili utrnulost jezika.

Kako nam Sanseverija može pomoći u prečišćavanju vazduha, tako nam Bonsai drvo može pomoći u suzbijanju nemira. Takođe nam pomaže da dostignemo mir i vedrinu. 

Najlepše saksijsko cveće -Sanševerija sa predivnim zeleno žutim listovima u dekorativnom pakovanju.Poklondzija

Bonsai - Kultna minijatura

bonsai drvo

Svi znamo da kada neko spomene Bonsai drvo prvo pomislimo na patuljasto drvo. U doslovnom prevodu znači “stabaoce u posudi”. Rad na Bonsai drvetu kreće tako što posadite uzorak u maloj saksiji. Od tog trenutka pa nadalje, potrebno je posvetiti mu svu pažnju i imati jako velike količine strpljenja. Bonsai je umetnost. Stara japanska umetnička forma koja koristi baštovanske tehnike i metode kako bi proizvela mala drveća u saksiji koja podsećaju na starija, zrelija drveća. Možda se pirate zašto ljudi gledaju na Bonsai kao na umetnost. Ali uzgajivač ovom prilikom može da se izrazi umetnički i personalno. Data mu je prilika da vežba strpljenje, trud i ispoljava svoju kreativnost. Sledeći put kada se budete odlučili ili da kupite Bonsai drvo, da ga poklonite nekome ili čak da se usudite da se oprobate u ovoj vrsti umetnosti, znajte da iza lepote Bonsai drveta
stoji veliki trud i rad i to treba ceniti.

Uzmite za sebe a i za vaše drage ljude Bonsai,jer simbolizuje nove početke, izobilje, mir, balans i harmoniju prirode. Postoje minijaturna Bonsai drveća poput najmanjeg na svetu, zvanog Acer Momiji koje može da se podigne lagano pomoću dva prsta. Sa druge strane, tu su i ostale veličine u opticaju koje zavise od samog uzgajivača. Svakako nećete pogrešiti u odabiru za bilo koju veličinu Bonsai drveta da se odlučite.

Drvo života - Simbol sveopšte povezanosti svega u univerzumu

Drveća nisu neživi predmeti koja se koriste samo kada pokušavamo da pobegnemo od sunca u hlad, već su drveća nekada bila mesta za okupljanje, kroz koje se prožimaju jake spiritualne konekcije sa precima. Drvo simbolizuje našu snagu i ukorenjenost. Može biti simbol porodice i povezivanje sa precima. Predstavlja kontinuitet kroz generacije. Jedno takvo drvo koje se spominje kroz istoriju raznih naroda, kroz religije i mitologije, je čuveno drvo života. Posedovanje ovog drveta u svoj prostor može da vas podseti kako je sve u životu ispovezano, ciklično i biće od koristi da nas uzemlji.

sobna biljka drvo života

Spatifilum (Peace Lily) - Nosilac mira i prirodni prečišćivač vazduha

Saksijsko cveće- Spatifilum sa predivnim belim cvetovima u obliku kale i sjajsnim zelenim liščem u dekorativnom pakovanju. Pravi poklon za uselčjenje, posebno za žene.Poklondzija

Svaka biljka je za sebe i svaka je simbolična na svoj način. Ako imate problema sa nesanicom ili nemirnim snovima preporučuje se biljka koja se naziva “Peace Lilly” ili Spatifilum zato što apsorbuje spore plesni ili buđ, koji su opšte poznati alergeni. Prema Feng Shui-u, ovo je najbolja biljka da se drži u sobi ili pored vašeg televizora kao prirodno sredstvo protiv zračenja.

Ono što simbolizuje ovu tropsku biljku jeste njen beli cvet koji predstavlja belu zastavu koja je, svima poznato, znak primirja. Samim tim, u slučaju da želite primirje sa devojkom, drugom, kolegom najbolje bi bilo da se odlučite za Spatifilum kako bi pokušali da osigurate mir.

Dracena - Zmajevo drvo

Oduvek ste želeli da posetite Tenerife, prelepa španska ostrva, ali niste bile u mogućnosti. Bez brige, možete dovesti Tenerife u vaš dom sa ovom prelepom biljkom Dracena. Ova biljka je botanički simbol Kanarskih ostrva. Njen naziv potiče od grčke reči “drakaina” što se prevodi u  “ženski zmaj”. Ako ne orezujete ovog ženskog zmaja može dostići visinu čak i do 6 metara.

Zmajevo drvo luči tamno crvenu smolu koja se naziva “zmajeva krv .Stari Grci i Arapi su koristili zmajevu krv u medicinske svrhe. Dugo se koristio i kao tamjan pre i posla ceremonija za pročišćenje negativne energije. Brzo u kupovinu po Dracenu i oterajte negativne energije iz vaših prostora. Svakako vredi pokušati.

saksijsko cveće- dracena sa prelepim raskosnim liscem u obliku igilica u dekorativnom pakovanju.Poklondzija

Anturijum - Univerzalno poznat kao “gostoprimljiv cvet”

sobno cveće anturijum

Ostavimo negativne energije po strani i pričajmo o cveću čija boja definitivno vuče na radost.
U pitanju je Anturijum. Ova divna biljka voli visok stepen vlažnosti, tako da bi prelepo ukrašavala prostor u vašem kupatilu. Čak se koristi i kao biljni lek u saunama u cilju suzbijanja stresa.

Anturijum se takođe često koristi u svrhu pravljenja buketa, pogotovo za venčanja. Njeni listovi su u obliku srca što nas podseća na ujedinjenje i ljubav. Ako vam ovi simboli znače nešto, trk u kupovinu. Ne moramo uvek čekati godišnjice, 8. mart ili Dan zaljubljenih. Možemo danas obradovati naše drage osobe.

Šamadora - Rajska palma

Svima nam nedostaju putovanja i po koja palma da nam krasi putovanje i upotpunjuje užitak. Kada zamislimo palme, ne možemo a da ne zamislimo neku morsku obalu, beli pesak, užareno sunce, čisto plavu boju mora i divan povetarac. Palme nas podsećajuna luksuz, odmor i ostrvski život.

Svakako možemo nešto da preduzmemo i da od našeg ličnog prostora napravi pravi tropski, palmin raj kupovinom biljke koja nosi vrlo simpatično ime Šamadora. (Meksička patuljasta palma).

 U mnogim kultura, Šamadora prestavlja simbol ujedinjenja i plodnosti. Ako ste početnik u uzgajanju cveća, ova biljka je pogodna za same početnike zato što ne zahteva puno od nas. Dok bi druge biljke uvenula na veštačkom svetlu ili nedovoljno prirodno osvetljenom mestu, Šamadoru možete staviti i na neko mračnije mesto, a ona će vam to oprostiti. Svakako je poželjno staviti je blizu nekog mesta gde doseže prirodna osvetljenost, jer direktna izloženost suncu preti njenim listovima da izgore. Ne zaboravite takođe da je unesete unutar vašeg doma kada nastupe jesenji i zimski vetrovi. I vodite računa da je čuvate u saksiji sa dobrom drenažom. Njen koren će vam biti zahvalan.

Saksijsko cveće- Šamadora u ukrasnom pakovanju.Poklondzija

Saveti za odabir i negu saksijskog cveća

Biljke nam koriste na mnoge načine. Mogu nam koristiti u estetičke svrhe. Na našoj listi saksijskih biljaka koje imamo u ponudi neke su nam od koristi i zdrastveno. Gde ćete naći bolji prečišćivač vazduha od Sanseverije? Sve ove biljke takođe imaju svoje simbole koji nam služe u podizanju svesti sa spiritualne strane. Naravno, one ne mogu same da vode računa o svom zdravlju i lepoti i tada na scenu nastupamo mi. Postoje neke stvari na koje bi trebalo da obratimo pažnju pri odabiru saksijskog cveća.

Koje je to mesto u kući ili na terasi gde ćete postaviti vaše cveće?

Da li je to osunčano mesto, polu osunčano mesto, da li je kompletno u hladu ili ne? Trebalo li i da razmišljamo da li naše odabrano mesto za našu biljku može da “diše”. Da li ima dovoljno prostora ili smo je stavili na nekom mračnom mestu, na primer iza kreveta.

Neke biljke zahtevaju veći stepen vlažnosti od drugih.

Ako želite da gajite tropksu biljku potrebno je stalno fajtati (špricati) kako bi osigurali pogodan nivo vlage. U suprotnom, ako niste spremni da se puno posvetite, onda je bolje da izaberete biljku kojoj je potrebna manja količina vlažnosti.

Obratite pažnju na temperaturu u sobi gde su vam biljke.

Nekim vrstama ne smeta da stoje blizu radijatora, dok bi neke druge uvenule.

Kućni ljubimci

Ako imate kućne ljubimce ili malu decu obratite pažnju da li su biljke koje želite “pet friendly” i “kid friendly” zato što neke vrste saksijskog cveća mogu biti otrovne ako se slučajno pojedu.

Brišite prašinu sa vaših biljaka vlažnim ubrusom.

Prašina koja se skuplja na listovima biljaka može da izazove probleme. Može da blokira dobru apsorpciju svetlosti ili da zapuši pore listova i time bi sprečila transpiraciju tj. isparavanje.

Treba posvetetiti vreme i pažnju uzgajanju biljaka i dobro istražiti informacije o vašem željenom saksijskom cveću kako biste imali potpunu sliku pre kupovine. Oplemenite kako vaš prostor, tako i vaš um, jer svaka ova biljka može imati lep uticaj na vaše potpuno zdravlje, kako fizičko tako mentalno i spiritualno.

 

Ukoliko i nakon ovog teksta imate nedoumica oko odabira saksijskog cveća, ne oklevajte, već nas nazovite i pomoći ćemo vam da odaberete. 

Дели овај пост


sr_RSSerbian